piątek, 15 lipca 2016

Porzeczkowe love



Obiecywałam wczoraj, że podrzucę Wam dziś banalnie prosty przepis na coś pysznego. Z porzeczkami.
Słowa dotrzymuję. A najlepsze jest to, że jeśli myślisz, że nie umiesz piec, to przekonam Cię, że umiesz :D :D :D





To placek na kruchym spodzie, z porzeczką, bitą śmietaną  i bezą. I zastanawiałam się długo, którą wersję przepisu wrzucić do posta. I wrzucę leniwą. Używam bowiem często dwóch półproduktów. Są już przeze mnie sprawdzone, więc mogę śmiało polecić.

  • A więc, w co się zaopatrzyć:


gotowe ciasto kruche Delecta
jedno jajko
100 gramów masła śmietankowego
łyżka wody
łyżka mąki (opcjonalnie, gdyby ciasto było ciut za rzadkie)

porzeczki- czarne, czerwone, zielone, takie jakie lubicie

śmietana 36
cukier wanilinowy - nie mylić z waniliowym

gotowa beza lub beziki


  • Jak się do tego zabrać?


Kilka słów o samym cieście. Kupuję dość często gotowca z Delecty. Nie ma tam nic nadzwyczajnego i bardziej chemicznego, czego byśmy na codzień nie spożywali. Serio. Jest niezłe. Nie musisz stać i mierzyć proporcji. Wysypujesz do miski. Wrzucasz jajko. Siekasz zimne masło. Dodajesz ciut wody i ciut mąki. I wyrabiasz. 

Zanim się obejrzysz ciasto będzie wyrobione. Teraz tylko wykładasz nim spód dużej blachy i dziurawisz widelcem.


Wstawiasz do piekarnika i podpiekasz ok 15-20 minut w temperaturze 190 -200 st. Musisz co jakiś czas zajrzeć. Kiedy ciasto będzie zrumienione - wyciągasz je na chwilę. Wrzucasz na ciasto porzeczki. Świeże, umyte i lekko posypujesz cukrem. Wstawiasz na kolejne 15 minut. 


Ja często posypuję owoce kruszonką lub po prostu odrobiną bułki tartej. Ale nie jest to konieczne.

Upieczone ciasto wyciągamy i studzimy.  W międzyczasie ubijamy schłodzoną śmietankę z jednym cukrem wanilinowym. Wykładamy ją na schłodzony placek. 

Na to wkruszam bezę. Kupuję gotową w carrefourze (dobrze napisałam?). Jest rewelacyjna. I też  bez dziwnych dodatków. W pudełku są trzy równe i piękne bezowe krążki. 


Ozdabiamy świeżymi porzeczkami, parzymy kawkę i jemy!!!


Śmietanka powinna być ubita na sztywno. Zawsze pamiętaj, żeby dobrze schłodzić śmietankę. Ciepłą ubijesz na masło :)


Porzeczkowe love w biurowych okolicznościach.

...............................................




Chciałabym tylko podpowiedzieć jeszcze na koniec, że to samo ciasto smakuje jeszcze lepiej z wiśniami. Obłędnie wręcz!!!



To poniżej robiłam w tortownicy. Warstwa śmietany była wyższa i tej samej porcji ciasta wystarczyło na kruszonkę.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz