poniedziałek, 16 marca 2015

Zupa chrzanowa - hit tegorocznej Wielkanocy

Wygląda całkiem jak żurek lub barszcz biały. Aromatyczny, przesmaczny - oto mój pomysł na zupę wielkanocną w tym roku.

Przedstawiam Wam ...

Zupę chrzanową:

Składniki
3 średnie marchewki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 mała pietruszka
1 kawałek selera
plasterek cytryny ze skórką
kilka ziaren ziela angielskiego,
2-3 liście laurowe
4 łyżki tartego chrzanu
0,5 szkl. kwaśnej śmietany
0,5 kg białej kiełbasy
0,25 kg wędzonki (wędzony boczek, wędzona szynka itp.)
2 żółtka
sól, pieprz


Warzywa obrać, wrzucić do garnka z wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kawałek cytryny, zagotować bulion warzywny.
Przyprawić solą i pieprzem. Do bulionu dodać kiełbasę i wędzonkę. Gotować ok. 20 min.
Z bulionu wyciągnąć warzywa, cytrynę i mięso. Kiełbasę pociąć na plasterki (można wcześniej obrać), wędzonkę na kawałki. Wrzucić z powrotem do zupy. Dodajemy chrzan, ale trzeba pamiętać by nie przegrzać zupy bo chrzan zrobi się gorzki.
Żółtka rozbełtać w miseczce, dodać śmietanę, wymieszać. Dodać trochę gorącego bulionu, wymieszać i wlać mieszając do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z połówkami jajek ugotowanych na twardo.


zdj. foodmag.pl

1 komentarz :