wtorek, 24 marca 2015

Szisz kebab

Znakomity przepis, który wywodzi się z Turcji, gdzie jest niezwykle popularny i ceniony. Tradycyjny szisz kebab może być przygotowywany na wiele różnych sposobów z różnych odmian mięsa jak i przekładany warzywami. Charakteryzuje się inna formą niż tak popularny klasyczny kebab. Przepis na to smakowite dane przedstawił na ostatniej akademii gotowania Aleksander Baron. Kebab z przepysznymi dipami przypadł do gustu wszystkim uczestnikom, dlatego zachęcamy każdego do wypróbowania tego przepisu we własnym domu na własnym grillu. 


Składniki:
800 g mielonej jagnięciny
mała garść siekanej świeżej mięty
łyżka mielonego ziarna kolendry
łyżka papryki ostrej
3 ząbki czosnku
pieprz, sól


Sposób przygotowania:
Jagnięcinę doprawiamy siekaną miętą, utartym czosnkiem, kolendrą, pieprzem i solą oraz papryką w proszku. Mięso wyrabiamy ręką i odstawiamy do lodówki. W tym czasie patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie i przygotowujemy sobie miskę wody do maczania rąk. Zapobiegnie to przywieraniu mięsa podczas jego formowania. Patyczki oblepiamy mięsem, tworząc coś w rodzaju kiełbaski. Uformowane szisze grillujemy lub pieczemy. Podajemy z tzatzikami – sosem na bazie greckiego jogurtu, czasem z twarogowym serem, utartym świeżym ogórkiem, koprem, czosnkiem cytryną i oliwą… i sałatką pomidorową też.

http://kulinare.pl/

2 komentarze :

  1. mniam..mniam zgłodniałam}
    Wygląda smakowicie )
    pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się szczerze, że ja też. Dziś jadłam na mieście. Ale sama propozycja brzmi nieźle, co?
      Pozdrawiam!!

      Usuń