piątek, 20 marca 2015

Torcik serowo - śmietankowy :)


Składniki:

  • 40 dag serka śmietankowego
  • 25 dag serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 15 dag cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 dag żelatyny (ok. 5 łyżeczek)
  • opakowanie galaretki w dowolnym smaku, ale intensywnym kolorze
  • paczka biszkoptów, lub domowy biszkopt z 2-3 jajek
  • wiórki kokosowe
  • bezy do przybrania


Przygotowanie:

1. Na początku przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. 
2. Tortownicę wykładamy biszkoptami.Serek śmietankowy, mascarpone, kwaśną śmietanę i cukier dokładnie ucieramy na puszystą masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody lub mleka, dodajemy do masy serowej i mieszamy. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, łączymy z serkami. 
3. Połowę masy wylewamy na biszkopty, na to dajemy łyżką tężejącą galaretkę i odstawiamy torcik do lodówki, do czasu, aż galaretka całkiem zastygnie. Gdy tak się stanie, nakładamy pozostałą część masy serowej, posypujemy po wierzchu wiórkami kokosowymi, dekorujemy bezami.
4. Torcik musi stać w lodówce przez kilka godzin, w celu nabrania odpowiedniej konsystencji. 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz